بهگزارش قدس آنلاین، اواخر تیر ماه سال جاری بود که یکی از اعضای ناظر مجلس در شورای عالی بورس اعلام کرد: در جلسهای که اخیرا برگزار شده آیین نامه نحوه برگزاری مجامع عمومی شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت تصویب و مجامع شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت در آینده نزدیک برگزار خواهد شد. وی تاکید کرد: اکنون پس از وقفه سه ساله، تحت تاثیر تلاشهای صورت گرفته در شورای عالی بورس آییننامه تدوین و تصویب شد و قرار بر این است تا برای اجرا ابلاغ شود.
بهگفته علیزاده، پس از برگزاری مجامع، نماد شرکتها باز خواهد شد و در نهایت شاهد مدیریت مالکیت واقعی توسط مردم خواهیم بود؛ انتشار این خبر شاید نور امیدی در دل سهامدارانی که حدود سه است با توقف مجامع بهدلیل آنچه که مغایرت موجود با فرمان هشت بندی رهبر معظم انقلاب و نیز مغایرت با برخی از قوانین قانون تجارت عنوان شده بود، مواجهند تاباند و سهامداران را از اینکه قرار است بالاخره وضعیت سهامشان مشخص شود و امکان عرضه آن را پیدا کنند، خوشنود کرد.
اما روز گذشته مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس ضمن اعلام اینکه مصوبه شورای عالی بورس برای نحوه برگزاری مجامع شرکتهای استانی سهام عدالت هنوز ابلاغ نشده است، اعلام کرد که برای برگزاری مجامع استانی مصوبه شورای عالی بورس باید ابلاغ شود که نحوه برگزاری این مجامع گرچه در شورای عالی بورس تصویب شده؛ اما هنوز ابلاغ نشده و بعد از اینکه به ما ابلاغ شد، این مصوبه را بهشرکتهای سرمایهگذاری استانی ابلاغ میکنیم تا مجامع شرکتها برگزار شود.
در ادامه گزارش بهاین موضوع پرداختهایم که بازگشایی این نماد چه تاثیری بر افزایش عرضه سهام در بورس دارد و از آن مهمتر اینکه اصولا این نماد بازگشایی میشود یا سرنوشت بورس بینالمللی و بورس ارز در انتظار نماد شرکتهای استانی سهام عدالت است؟
تصور من این است که این نماد فعلا بازگشایی نمیشود
فردین آقابزرگی، کارشناس بازار بورس در گفتوگو با خبرنگار قدس درخصوص امکان عملیاتی شدن این خبر، اظهار کرد: اطلاعاتی مبنی بر جدیت یا عدم جدیت بازگشایی نمادها ندارم؛ اما یکی از وظایف اصلی نهاد نظارت و سازمان بورس این است که از توقفهای بدون دلیل و طولانی مدت نمادهای معاملاتی جلوگیری کند. در حال حاضر یکی از گرههایی که داشتیم گروه سهام عدالت و شرکتهای سرمایه گذاری استانی بود که هرچقدر توقف آن قدمت پیدا کند، ممکن است ریسکهای داخلی بازار سرمایه را افزایش دهد.
وی با بیان اینکه بازگشایی این نمادها جزو خواستههای ما بوده و هست، افزود: طبق دستورالعملهای سازمان و ارکان بورس دلایل توجیهی برای توقیف نمادهای بورسی محدود است؛ اما چرا بر خلاف این سازوکار، رویه موجود کماکان ادامه دارد و شاهد توقف طولانی مدت برخی نمادها هستیم بهخصوص که این نماد ذینفعان و سهامداران خُرد بسیاری دارد، نمیدانم. بهطور کلی این رویه یک نقطه کاستی برای بازار سرمایه است.
بهنظر میآید مسئولان بهدنبال تزریق اخبار مثبت هستند
آقابزرگی با بیان اینکه تصور من این است که این نماد فعلا بازگشایی نمیشود، گفت: معمولا زمانی که بازار متلاطم و از زوایای مختلف مورد دست اندازی و سوءنظر قرار میگیرد همچون شایعهای که در هفته جاری با آن مواجه شدیم(توقف بورس کالا و امثالهم)؛ مسئولان اقدام به تزریق اخبار مثبت بدون توجه بهاینکه آیا امکانپذیر هستند یا خیر میکنند بهطور مثل اخیرا اخباری مبنی بر ایجاد بورس بینالمللی و یا بورس ارز و یا املاک و مستغلات اعلام شد که عملیاتی نشدند، بنابراین برداشت من این است که اعلام خبر فعلی هم بهنوعی در راستای تزریق اخبار مثبت باشد و بعید میدانم که بازگشایی شود.
این کارشناس بازار بورس تصریح کرد: امکان بازگشایی نمادها از قبل وجود داشت؛ اما بهدلیل نامساعد بودن شرایط بورس، این کار را بهتعویق انداختند، چراکه ممکن بود خیل عظیم فروشندگان وارد چرخه عرضه سهام شوند، البته در حال حاضر هم وضعیت بورس چنگی بهدل نمیزند و طبیعتا زمان بازگشایی نمادها نیست.
وی ضمن تاکید بر اینکه اعلام چنین خبرهایی و در ادامه محقق نشدن آن اثرات منفی مضاعفی بهدنبال خواهد داشت، ابراز کرد: بیبرنامه بودن و نداشتن هدفِ از پیش تعیین شده، بالاترین ریسک در بازار سرمایه محسوب میشود بهطور مثال ندانیم نمادها چه تعداد باید افزایش یابد و یا ندانیم متقاضیان بوس و فرابورس چه تعداد هستند و قرار است به چه تعداد برسند و یا اینکه چه میزان اوراق بدهی قرار است منتشر شود؛ شرایطی را فراهم میکند برعکس گفتههای پیشین مبنی بر پیشبینی پذیری اقتصادِ بازار سرمایه. بنابراین این شرایط که ما وعدهای بدهیم؛ اما محقق نشود بهجز اثر منفی، اثر دیگری ندارد.
بازشدن نماد عرضه را از تقاضا بیشتر میکند
آقابزرگی در بخش دیگری از سخنان خود بهاثرات طولانی شدن توقف نمادهای بورسی اشاره و تاکید کرد: سوابق گذشته نشان میدهد که اثرات طولانی مدت توقف نمادهای معاملاتی، عطش عرضه بیش از تقاضا را افزایش میدهد. یعنی سهامداران پس از یک توقف طولانی مدت پوزیشن فروش خواهند گرفت، بنابراین عرضه افزایش مییابد.
وی ادامه داد: بنابراین اثری که بر بازار سرمایه دارد به لحاظ محتوایی مثبت؛ اما اثر عرضه و تقاضا منتهی بر چربش عرضه خواهد شد و شاید نمادهای منفی را بهدلیل طولانی بودن توقف بازگشایی نمادها و پس از آن قیمت گذاری، افزایش دهد، چراکه از حدود دو سال پیش که اغلب نمادها اصلاح قیمتی داشتند، این نماد هیچ اصلاح قیمتی نداشت.
این کارشناس بازار بورس خاطرنشان کرد: نکته دیگری که باید به آن توجه کرد اینکه بخش عمدهای از سهامداران اجازه فروش نخواهند داشت، چراکه بخشی از سهامداران بههنگام پذیرنویسی سهام عدالت بهدلیل عدم تسویه، بهدولت بدهی دارند، بنابراین پس از بازگشایی ممکن است که این افراد امکان فروش نداشته باشند؛ اما بخش عمدهای از آنان در جریان تسویه هستند و ممکن است بهمحض بازگشایی، بهخیل فروشندگان افزوده شوند.
نظر شما